عمل لاغری امروزه به یکی از آخرین روش های کاهش وزن تبدل شده است. زمانی که افراد به کمک انواع رژیم و ورزش نتوانند به وزن مناسب خود برسند به انواع جراحی لاغری روی می آورند تا در مدت زمان کوتاهی کاهش وزن را تجربه کنند. اما سوال این است که آیا این عمل ها عوارض دارند یا خیر؟ با ما در این مقاله از مجله لاغری اسلیو دکتر همراه باشید تا با عوارض جراحی لاغری آشنا شوید.
جراحی لاغری یکی از راه های مقابله با چاقی است که به روش جراحی و با دستکاری در معده، روده و سیستم گوارشی باعث کاهش وزن سریع می شود. این جراحی ها به روش لاپاراسکوپی توسط پزشک متخصص جراح لاغری انجام می گیرد.
👈بیش تر بخوانید: آیا بهترین متخصص لاغری در ایران را می شناسید.
عمل های لاغری با اینکه باعث تغییر در سیستم گوارشی می شوند، اگر توسط یک پزشک حاذق انجام شوند و بیمار قبل و بعد از عمل همکاری های لازم را انجام دهد و تمام دستورالعمل های پزشک را رعایت کند، کاملاً بی خطر می باشند.
عمل لاغری نه تنها باعث رسیدن به وزن ایده آل می شود بلکه به درمان بعضی از بیماری ها مانند دیابت، درد مفاصل، افسردگی و انواع بیماری های قلبی هم کمک بسیاری می کند. در کل جراحی لاغری با دو شرطی که ذکر کردیم خطرناک نیست اما زمانی که پزشک ماهر نباشد و بیمار همکاری لازم را نکند عوارض جراحی لاغری اتفاق می افتد که گاهاً ممکن است خطرناک هم باشد.
با تواجه به شرایط بدنی شخص و میزان اضافه وزن جراحی های متعددی برای کاهش وزن وجود دارد که به برخی از مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:
همه جراحی ها ممکن است عوارض در پی داشته باشند که بعضی از آن ها موقت و گذرا است اما بعضی دیگر در طولانی مدت هم همراه بیمار باقی می ماند. جراحی لاغری هم عوارض خاص خود را دارد که به شرح زیر می باشد:
همه عمل هایی که تحت بیهوشی انجام می گیرند دارای عارضه حالت تهوع و استفراغ می باشند. با این وجود در دوره نقاهت عمل لاغری اگر مراقبت های غذایی را رعایت نکنید برای مثال پرخوری کنید و یا غذاهای جامد و دیر هضم مصرف کنید، دچار تهوع و استفراغ می شوید. برای جلوگیری از این نوع عوارض جراحی لاغری باید بعد از عمل، رژیم غذایی را زیر نظر پزشک خود رعایت کنید.
یکی دیگر از عوارض جراحی لاغری، یبوست است که در اثر مصرف داروهای تسکین دهنده درد بروز پیدا می کند. البته در عمل های لاغری به دلیل دستکاری در سیستم گوارشی، سرعت فعالیت روده ها کم شده و غذا به آرامی از آن ها عبور می کند، این مورد هم باعث یبوست می شود اما جای نگرانی نیست چرا که بعد از گذشت مدتی بدن به شرایط جدید عادت کرده و یبوست بهبود پیدا می کند.
شایان ذکر است که یبوست بیشتر جزء عوارض عمل بای پس و باندینگ معده به شمار می آید.
مشکل سوزش سر دل و رفلاکس معده در افراد دارای اضافه وزن شدید، شایع است که با انجام عمل جراحی بای پس ممکن است این مشکل برطرف شود اما با انجام عمل اسلیو معده این مشکل شدیدتر می شود. با مصرف دارو می توان رفلاکس معده را بهبود بخشید.
در مواردی ممکن است سوزش سر دل به عنوان یکی از عوارض جراحی لاغری به دلیل پیچ خوردن بخشی از معده در حین جراحی باشد که این مورد با مصرف دارو برطرف نمی شود و باید به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.
دل درد بعد از جراحی لاغری ممکن است ناشی از پرخوری، غذا خوردن سریع، زخم دستگاه گوارش و یا فتق باشد. اغلب دل دردها باید طی شش ماه بعد از عمل تسکین پیدا کنند.
یکی از عوارض جراحی لاغری بلع دشوار مواد غذایی و نوشیدنی می باشد که در اثر پرخوری و یا سریع غذا خوردن اتفاق می افتد. این عارضه که به آن دیسفاژی هم می گویند می تواند 4 تا 6 ماه بعد از عمل هم ادامه داشته باشد.
عفونت زخم یکی از عوارض اکثر جراحی هاست که ممکن است اتفاق بیفتد. علائم عفونت زخم شامل گرما، قرمزی در اطراف زخم و ترشح احتمالی از ناحیه زخم می باشد. این عارضه با مصرف آنتی بیوتیک بهبود پیدا می کند.
عوارض احتمالی و جدی تر که در بعضی از افراد ممکن است رخ دهد:
نشت محتویات معده یکی از عوارض جراحی لاغری است که به ندرت ممکن است در اثر خوب بخیه نشدن معده در حین عمل اتفاق بیفتد. علائم نشت محتویات معده شامل موارد زیر می باشد:
در اکثر عمل های لاغری حجم معده کاهش می یابد، بنابراین اگر فردی بعد از عمل در خوردن غذا زیاده روی کند غذا بدون هضم شدن وارد روده ها می شود و مشکلات گوارشی اتفاق می افتد. فرد در صورت بروز سندروم دامپینگ علائمی مانند تهوع، اسهال و استفراغ را تجربه می کند.
سندروم دامپینگ، سطح قند خون را بالا برده و ترشح انسولین را افزایش می دهد که در نهایت هیپوگلیسمی اتفاق می افتد.
هیپوگلیسمی به افزایش قند خون گفته می شود و اکثر افراد بعد از عمل لاغری طی ماه ها و حتی سال ها به هیپوگلیسمی مبتلا می شوند. علائم این عارضه عبارتند از:
از خطرناکترین عوارض جراحی لاغری انسداد روده می باشد که بر اساس تحقیقات در 3 تا 9 درصد از بیمارانی که عمل لاغری انجام می دهند مشاهده می شود. این عارضه نادر نیاز به اقدام فوری و اورژانسی دارد.
بعد از جراحی لاغری، فرد به دلیل کاهش حجم معده یا کاهش جذب، کالری کمتری دریافت می کند در نتیجه در صورت عدم مصرف ویتامین های مکمل بعد از مدتی به دلیل کمبود مواد مغدی بدن به سوء تغدیه دچار می شود.
👈بیش تر بخوانید: هزینه جراحی لاغری چگونه محاسبه می شود؟
جراحی باریاتریک، علیرغم مزایای قابل توجهی که در کاهش وزن و ارتقای سلامتی به ارمغان می آورد، مانند هر عمل جراحی دیگری با خطرات و عوارضی همراه است. با این حال، با گام های پیشگیرانه و انتخاب های آگاهانه، می توان این خطرات را به طور قابل توجهی کاهش داد. در اینجا چند نکته کلیدی برای کاهش خطرات و عوارض جراحی باریاتریک ارائه می شود:
با رعایت این نکات و انتخاب یک تیم پزشکی مجرب و دلسوز، می توانید با اطمینان خاطر بیشتری به جراحی باریاتریک بپردازید و از مزایای آن برای ارتقای سلامتی خود بهره مند شوید.
عوامل مختلفی می توانند خطر بروز عوارض جراحی لاغری را افزایش دهند. برخی از این عوامل عبارتند از:
👈بیش تر بخوانید: فواید جراحی لاغری را بشناسید
جراحی لاغری، راه حلی دائمی برای چاقی و بیماری های مرتبط با آن ارائه می دهد، اما بدون عوارض جانبی نیست. عوارض کوتاه مدت مانند درد، تهوع و اسهال معمولاً موقتی هستند، اما عوارض بلندمدت مانند سوءتغذیه، کمبود ویتامین و ریزش مو نیازمند مراقبت و پیگیری مداوم هستند.
انتخاب نوع جراحی، با در نظر گرفتن شرایط جسمانی و روحی بیمار، توسط جراح و بیمار انجام می شود. هر نوع جراحی مزایا و معایب خاص خود را دارد که باید به طور کامل بررسی شوند.
موفقیت در جراحی لاغری، به تعهد بیمار در تغییر سبک زندگی پس از عمل بستگی دارد. پیروی از رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و مصرف مکمل های ویتامینی، نقشی کلیدی در حفظ سلامتی و جلوگیری از عوارض جانبی ایفا می کنند.
قبل از تصمیم به جراحی لاغری، حتماً با یک جراح باتجربه و متخصص مشورت کنید و تمام جوانب را به طور کامل بررسی کنید.