سندروم دامپینگ یکی از شایع ترین عوارض جراحی لاغری است که است که در پی انجام جراحی های لاغری اتفاق می افتد و موجب درد شدید در معده و گاهاً روده می شود. حتماً برایتان سوال است که این عارضه چرا رخ می دهد؟ علائم آن چیست؟ و چگونه می توان آن را درمان کرد؟ در این مطلب قصد داریم همه چیز درباره این بیماری معده را مورد بررسی قرار دهیم. برای آشنایی بیشتر با این عارضه همراه ما در این مقاله از مجله اسلیو دکتر باشید.
در حالت عادی، معده غذایی که مصرف می کنیم را مدتی نگه می دارد و بعد از این که با اسید معده ترکیب شد و بخشی از ترکیبات آن تجزیه شد به روده کوچک انتقال می دهد تا ادامه فرایند هضم و جذب غذا انجام شود.
این فرایند یک روال عادی برای هضم و جذب غذا در سیستم گوارشی است که در افراد مبتلا به سندروم دامپینگ این نظم وجود ندارد. در این افراد غذا در عرض مدت کوتاهی از معده وارد روده کوچک می شود و به همین دلیل مشکلات گوارشی بسیاری بعد از خوردن غذا بروز پیدا می کند.
علائم سندرم دامپینگ بلافاصله بعد از خوردن غذا آغاز می شود. غذاها و خوراکی های سرشار از قند و کربوهیدرات علائم را تشدیدتر می کند. علائم معمول در بروز این سندروم عبارتند از:
این علائم به طور کاملاً ناگهانی و در عرض 15 دقیقه الی 3 ساعت بعد از خوردن غذا ظاهر می شوند و از آن جایی که بدن انسولین بیشتری برای جذب قند غذا ترشح می کند، سطح قند خون هم سریعاً کاهش پیدا می کند. شدت این نشانه ها با توجه به نوع غذایی که می خورید ممکن است خفیف یا شدید باشد.
👈بیش تر بخوانید: آیا احتمال مرگ در اثر جراحی لاغری وجود دارد؟
در رابطه با دلیل بروز سندروم مورد بحث باید بگوییم که علت اصلی آن مربوط به جراحی های معده می باشد. جراحی هایی که در آن قسمتی از معده برداشته می شود و یا کل معده از بدن خارج می شود. علاوه بر این جراحی هایی هم که اقدام به برداشتن بخش از مری می کنند زمینه ساز بروز این مشکل هستند.
معده یکی از مهم ترین اجزای سیستم گوارشی است که با دستکاری در آن حین عمل های جراحی لاغری مشکلات بسیاری برای فرد پدید می آید.
جراح لاغری شما احتمال دارد سندروم دامپینگ را بر اساس علائم و سابقه جراحی معده تشخیص دهد، اما برای یقین کامل لازم است آزمایشاتی انجام شود که در ادامه آن ها را بیان می کنیم.
برای انجام آزمایش تحمل گلوکز شما باید حداقل به مدت 8 ساعت چیزی نخورید سپس از شما نمونه خون گرفته می شود. بعد از آن یک محلول حاوی گلوکز(قند) می نوشید، بعد از نوشیدن این محلول تا 3 ساعت نمونه های خون متعددی هر 30 دقیقه یک بار از شما گرفته می شود. این آزمایش نحوه استفاده بدن از انسولین برای کنترل قند را بررسی می کند.
این آزمایش نحوه تخلیه محتویات معده 1 تا 4 ساعت بعد از غذا را بررسی می کند. قبل از انجام این آزمایش یک وعده غذایی که دارای مقدار کمی مواد رادیو اکتیو است را می خورید، سپس پزشک توسط اسکنر مخصوص می تواند حرکت غذا در دستگاه گوارش را بررسی کند. این آزمایش را می توان در بیمارستان و یا مراکز رادیولوژی انجام داد.
در این آزمایش پزشک با استفاده از آندوسکوپ (لوله ای نازک و انعطاف پذیر با منبع نور) معده، مری و اثنی عشر را بررسی می کند. نتیجه این آزمایش به پزشک کمک می کند تا مشکلات پزشکی دیگری را که ممکن است باعث بروز علائم شما شود شناسایی کند. این مشکلات می تواند زخم معده و یا التهاب مخاط معده باشد.
برای انجام این روش، شما در مقابل یک دستگاه اشعه ایکس می نشینید و شروع به نوشیدن محلول باریم می کنید. در حین نوشیدن این محلول، پزشک بررسی می کند که بدن شما چگونه این مایع را اشعه ایکس پردازش می کند.
👈بیش تر بخوانید: عوارض اسلیو معده شامل چه مواردی می شود؟
خوشبختانه به دلیل پیشرفت علم پزشکی امروزه درمان سندروم دامپینگ نسبت به گذشته بسیار سریع تر و آسان تر انجام می شود. برای درمان این بیماری روش های مختلفی وجود دارد که پزشک متخصص گوارش با توجه به میزان شدت بیماری آن را تجویز می کند. روش های درمان این سندروم عبارتند از:
در درمان دارویی سندرم دامپینگ، پزشک ابتدا با تشخیص بیماری، داروهای مخصوص جهت معالجه و مداوای این بیماری تجویز می کند. البته نوع دارویی که در این مواقع تجویز می شود به مواردی از جمله سن بیمار، شدت بیماری و هم چنین صلاحدید پزشک بستگی دارد. رایج ترین دارویی که برای درمان سندروم دامپینگ تجویز می شود ساندوستاتین نام دارد.
سعی کنید بدون تجویز پزشک از این دارو استفاده نکنید.
برخی از بیماران تمایل دارند تا جایی که می شود مشکلات خود را در خانه درمان کنند. برخی از راهکارهای خانگی برای درمان سندروم مورد نظر به شرح زیر می باشد:
👈بیش تر بخوانید: آیا با تجربه کسانی که عمل اسلیو انجام داده اند آشنایی دارید؟
آخرین روش درمان بیماری سندروم دامپینگ عمل جراحی است که البته تجویز این روش هم حتماً باید توسط پزشک انجام شود. این روش زمانی انجام می شود که مشکل با داروها و روش های درمان خانگی برطرف نشود. با انجام این جراحی سرعت عبور غذا از معده کاهش یافته و مدت زمان ماندگاری آن در معده بیشتر می شود.
سندروم دامپینگ مجموعه ای از علائم ناخوشایند است که بعد از خوردن غذا، به خصوص بعد از جراحی های معده مانند اسلیو یا بای پس، رخ می دهد. این علائم می تواند شامل تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم، سرگیجه و ضعف باشد.
برای پیشگیری از سندروم دامپینگ می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:
با رعایت این نکات می توانید احتمال بروز سندروم دامپینگ را کاهش داده و از علائم ناخوشایند آن پیشگیری کنید.
مراقبت های پرستاری مناسب می تواند به کاهش علائم سندرم دامپینگ و بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک کند.
برخی از مهمترین مراقبت های پرستاری سندرم دامپینگ عبارتند از:
با مراقبت های پرستاری مناسب، می توان علائم سندرم دامپینگ را به طور قابل توجهی کاهش داد و به بیمار کمک کرد تا به یک زندگی سالم و فعال بازگردد.