اگر تا به حال به دنبال افزایش یا کاهش وزن بوده اید، حتماً کلمه کالری زیاد به گوشتان خورده است، در واقع پایه ثابت تمامی رژیم های لاغری و چاقی کالری است. اما آیا به طور دقیق می دانید که کالری چیست؟ و چه مفهومی دارد؟ در این مقاله از مجله لاغری اسلیودکتر ما قصد داریم به بررسی کامل واژه کالری بپردازیم. پس همراه ما باشید تا با این مفهوم در علم تغذیه بیشتر آشنا شوید.
هر ماده غذایی و نوشیدنی دارای مقداری انرژی است که در پیوندهای شیمیایی آن محبوس شده است، زمانی که مواد غذایی خورده می شوند توسط بدن تجزیه شده و انرژی ذخیره شده در آن ها آزاد می شود. سپس سلول های بدن این انرژی آزاد شده را جذب کرده و از آن برای انجام عملکردهای طبیعی بدن به منظور حفظ بقا استفاده می کند.
برای اندازه گیری انرژی استخراج شده از غذاها و نوشیدنی ها، از واحدی به نام کالری استفاده میکنیم. به عبارت دیگر، کالری یک واحد استاندارد برای اندازهگیری انرژی است.
👈بیش تر بخوانید: آیا بهترین اپلیکیشن لاغری را می شناسید؟
بعد از رسیدن به پاسخ سوال کالری چیست؟ می خواهیم بدانیم این انرژی دریافت شده توسط بدن صرف چه چیزی می شود.
این یعنی ما 70 درصد از انرژی ای که دریافت می کنیم را برای حفظ حیات به سلول های بدنمان هدیه می کنیم، در حقیقت این مقدار برای ما نقش حیاتی دارد که به آن نرخ متابولیسم و سوخت و ساز گفته می شود. در ادامه به بررسی دقیق تر نرخ متابولیسم می پردازیم.
منظور از متابولیسم میزان انرژی مورد نیاز بدن برای زنده ماندن و کار کردن است. ما بر اساس این نرخ می توانیم معین کنیم که روزانه باید چقدر کالری مصرف کنیم که البته میزان آن با توجه به جنسیت و عوامل دیگر متغیر است.
برای تامین انرژی مورد نیاز بدن باید غذا بخوریم و در واقع کالری دریافت کنیم، اما خب سوال اینجاست که کالری مورد نیاز بدن در طول روز چقدر است؟ در واقع از آن جایی که فعالیت ها و ویژگی های بدنی در افراد مختلف یکسان نیست بنابراین میزان کالری مورد نیاز آن ها هم متفاوت است و با توجه به نیازهای بدنی شخص و میزان فعالیت های وی تعیین می شود.
برای مثال یک ورزشکار با وزن بالا ممکن است روزانه به 6000 کالری احتیاج داشته باشد در حالی که یک فرد عادی با وزن معمولی تنها به 2000 کالری نیاز دارد اما در حالت کلی آقایان روزانه 2500 کالری و خانم ها 2000 کالری احتیاج دارند.
👈بیش تر بخوانید: نحوه محاسبه BMI به چه صورت است؟
اگر بر روی بسته های مواد غذایی با واژه کیلو کالری رو به رو شدید بدانید که برای ساده سازی محاسبات مواد غذایی از واحد کیلو کالری استفاده می شود که در واقع به معنای 1000 کالری است.
اگر چه در تمامی رژیم های غذایی لاغری و چاقی کالری حرف اول را می زند اما تنها شمارش آن و ادامه دادن رژیم بر پایه آن صحیح نیست، چرا که کالری تنها مقدار انرژی ماده غذایی را مشخص می کند و در مورد مواد تشکیل دهنده آن و ریز مغذی ها اطلاعاتی به ما نمی دهد. در یک رژیم اصولی و سالم علاوه بر کالری باید مواد تشکیل دهنده غذاها نیز مورد توجه باشند.
بدن ما احتیاج دارد در طول روز به اندازه کافی تمام گروه های غذایی چربی، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی را دریافت کند.
برای کاهش وزن لازم است مقدار کالری دریافتی خود را کم کنیم. اگر سوخت کمتری به بدن برسانیم، بدن مجبور می شود برای تامین انرژی مورد نیاز خود از ذخایر چربی استفاده کرده و آن ها را بسوزاند، البته شایان ذکر است که بعد از مدتی بدن خود را با شرایط جدید وفق داده و سرعت سوخت و ساز را کم می کند.
هورمون ها تنظیم کننده سوخت و ساز روی تعدیل وزن بدن تاثیر مستقیم دارند. برای مثال هنگامی که انرژی دریافتی کم می شود، ممکن است هورمون های افزایش اشتها که کورتیزول و گرلین نام دارند بیشتر ترشح می شوند، به همین علت لازم است بین کالری دریافتی و سوخت و ساز بدن تعادل ایجاد کرد تا به تعدیل وزن رسید.
انواع کالری عبارتند از کالری مصرفی و دریافتی که توضیح آن ها به شرح زیر می باشد:
بدن ما حتی زمانی که ما در حال استراحت و یا خواب هستیم در حال انجام فعالیت های مختلف است. فعالیت هایی مانند خون رسانی به تمام نقاط بدن که توسط دستگاه قلب و عروق انجام می شود، هضم و جذب مواد غذایی که به وسیله سیستم گوارشی صورت می گیرد، تامین اکسیژن مورد نیاز بدن توسط دستگاه تنفسی و … .
تمامی این فعالیت ها موجب مصرف انرژی می شوند که در هنگام انجام فعالیت های مختلف از تکان دادن دست ها گرفته تا فعالیت های سنگین ورزشی و حتی فکر کردن انرژی مصرفی بدنمان بیشتر می شود.
بنابراین کالری دریافتی عبارتست از: میزان انرژی ای که از مواد غذایی مصرف شده به دست می آید و به بدن می رسد و کالری مصرفی هم مقدار انرژی است که با انجام فعالیت های بدن در طول روز می سوزانیم و مصرف می کنیم.
👈بیش تر بخوانید: با استفاده از بهترین روش لاغری به کاهش وزن برسید.
مواد غذایی در دو دسته غذاهای کم کالری و پر کالری قرار می گیرند. موادی مانند غذاهای پرچرب، غذاهای سرخ شده و شیرینی جات از انواع غذاهای پرکالری هستند که بهتر است مصرف آن ها را به حداقل برسانید در مقابل موادی مانند میوه و سبزیجات از کالری کمتری برخوردارند و سالم نیز می باشند، از این رو مصرف آن ها به شدت برای تعدیل وزن و سلامت بدن توصیه می شود.